TABLETELE INTRE TREND SI NECESITATE. UN MIC GHID PENTRU INCEPATORI.

      Comentariile sunt închise pentru TABLETELE INTRE TREND SI NECESITATE. UN MIC GHID PENTRU INCEPATORI.

 

PENTRU INCEPATORI.

Ca sa fie clar de la inceput: nu sunt fan tablete, dar le-am gasit totusi rostul lor, pozitionat undeva intre telefonul mobil din buzunar si ultrabook-ul din geanta. Tabletele sunt doar niste telefoane imense, carora li s-a marit ecranul de la 7 inci pana la 12 inci sau chiar 20 de inci cu rezolutie 4K, ca in cazul unor tablete Panasonic pe care europenii inca nu au avut privilegiul sa le atinga. Doar mandrii samurai si superbele lor gheise din Tara Soarelui Rasare au voie sa mangaie asemenea scule. Tabletele, in toata inutilitatea lor ca produse de nisa, au avut fara sa vrea o imensa contributie la imbunatatirea laptop-urilor groase si urate, care au devenit incet-incet, cica o noua specie denumita „ultrabook”, adica un nou nume inventat de departamentele de marketing pentru fostele laptop-uri puse la un drastic regim de slabire. Ultrabook-urile sunt la ora actuala fix de grosimea a doar doua tablete puse una peste alta, au devenit niste tablete cu tastatura „chiclet” foarte subtire ca Apple MacBook Air de 11 inci si Dell XPS 11. Vezi: http://www.dell.com/learn/us/en/19/campaigns/xps-11 si http://www.apple.com/macbook-air/design.html

Sistemele de operare ale tabletelor sunt foarte diferite. Sunt tabletele cu sisteme de operare Android sau iOs, care de fapt sunt sistemele de operare folosite si pe  telefoanele mobile. Din acest motiv aceste tablete sunt destul de limitate si nu fac nimic in plus fata de telefonul mobil din buzunar, doar ca avand ecrane mai generoase, nimerim mai usor butonul de „like” sau „play” si scriem mai usor cu tastatura virtuala care este mult mai mare pe tablete. In rest, nimic spectaculos.

Tabletele cu sistem de opererare iOS sunt cele mai limitate deoarece nu se pot lega direct la orice calculator pentru a transfera direct filme si muzica, ca orice alta unitate externa legata la calculator, nu au mufe usb si nici slot de card de memorie. Pentru a putea fi legate la un pc. trebuie sa descarcam programul iTunes de pe site-ul Apple si acesta va deveni o interfata de utilizare intre tableta si pc., destul de greoaie si enervanta, mai ales la inceput. Eu personal, m-am dat cu capul de toti peretii pana am reusit sa transfer prima data continut media pe iPad sau iPhone. Ce este spectaculos, este ca utilizatorii de terminale cu iOs si mar muscat pe spate nu isi pun mari probleme in acest sens. Foarte putine iPad si iPhone o sa le vedeti pline de muzica si filme, tocmai din cauza iTunes-ului si a ignorantei utilizatorilor. Cei care folosesc iPad si iPhone vor in general doar sa fie vazuti de restul plebeilor hamesiti din mall sau de pastilatii din club care strang bani toata saptamana pentru o noapte in club, cu „tableta aia haladita aiped de 1000 de euro” sau cu „telefon ca al lui Base si Udrea, d-ala nou Aifon sase care se indoaie in buzunar, dar totusi il luam ca e fitza”.

i pad

Tabletele cu sistem de operare Android sunt mult mai versatile, se leaga direct la orice calculator, oriunde, exact ca un stick de memorie sau un hdd extern si se poate descarca pe ele orice film, in orice format, au in general si slot pentru card de memorie si pot face mult mai multe cascadorii pe internet decat terminalele cu mar muscat.

Dar exista tablete cu sistem de operare Windows 8.1 „full blown”, adica sistemul de operare identic ca cel folosit pe orice laptop sau desktop clasic. Aceste tablete, desi fac exact ce face orice calculator mare si au slot de card si mufa usb, sunt uneori greu de utilizat doar prin atingerea ecranului, deoarece nu se poate da zoom cu degetele pe ecran pentru a nimeri mai bine casutele de logare pe site-uri sau diverse optiuni care sunt afisate foarte mic si trebuie nimerite cu degetele pe paginile de internet. Aceste tablete ar trebui folosite in general cu tastatura si mouse fara fir, legate prin bluetooth de preferat, pentru a nu ocupa cu emitatorul singura mufa usb. Si atunci de fapt ce am facut ? Am compus de la coada la cap un ultrabook, dar cu tastatura fara fir complet separata de ecran. Avem in final un ultrabook destul de neperformant, facut din bucati, scump si cu o singura mufa mini usb. Si iar nu e nicio smecherie. Vezi tableta Microsoft Surface 3, care pe langa faptul ca este la fel de groasa ca ultrabook-urile amintite mai sus, la inceput articolului, trebuie folosita aproape obligat-fortat cu o tastatura. (http://www.microsoft.com/surface/en-gb/products/surface-pro-3)

Nu spun sa nu va luati tablete, dar asteptati-va ca foarte curand sa recunoasteti in sinea voastra ca ati aruncat banii pe fereastra. Asa ca nu investiti intr-o tableta mai mult de 250 de euro maxim. Puteti cumpara o tableta care a fost „cap de serie” acum un an, adica o fosta tableta scumpa, daca o prindeti la reducere sau la o lichidare de stoc. Niciodata sa nu cumparati o tableta de-abia aparuta pe piata, nu face mai nimic in plus fata de capul de serie anterior, de acum 8-10 luni si platiti pe ea fix dublu de pomana. Ca posesor de tableta si ultrabook pot sa va spun ca un ultrabook este mult mai bun si util ca orice tableta, indiferent cat a fost de scumpa si merita sa strangeti bani pentru un ultrabook extrem de subtire, cu ecran de maxim 13 inci, indiferent ce activitati aveti. Tabletele cu iOs sau Android, deci cu sisteme de operare facute pentru telefoanele mobile initial, au insa un singur mare avantaj: timpul de asteptare si utilizare efectiva este mult mai mare ca in cazul oricarui ultrabook din cauza sistemului de operare care cere mai putine resurse.

Pot in final sa intuiesc cateva scenarii posibile in care tableta este utila, asta doar daca esti un maniac care nu te poti lipsi de internet nici macar o secunda:

  1. La toaleta, cand sezi pe tron sau in cada de baie si de aceea recomand cu caldura tabletele rezistente la apa din gama Sony Xperia, care sunt si extrem de stilate si minimaliste ca design si materiale.
  2. La terase sau diverse bodegi pe unde va adunati cu prietenii betivani si unde masa este de obicei plina si nu poti aseza nici macar un ultrabook mic de 11 inci.
  3. In avion sau tren. Totusi in avioanele mari la clasele superioare „business” si „first class”, recomand utilizarea ultrabook-urilor, tabletele iar nu mai au rost. Plus ca in acest caz, ultrabook-ul sta comod pe masuta, nu in poala si poti inclina ecranul cum doresti pentru a vedea un film relaxat.
  4. Pentru linistirea plodului isterizat. Copiii adora jocurile pe tablete, au un efect magic asupra lor. Nu-i mai auzi cu orele !!!
  5. Ca gps pentru masina, dar recomand o tableta de 8 inci, nici mai mult nici mai putin.