Revoluţia industrială – Cele Mai Importante Evenimente din Această Perioadă

      Comentariile sunt închise pentru Revoluţia industrială – Cele Mai Importante Evenimente din Această Perioadă

Revoluția industrială a fost perioada dintre secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea în care schimbările majore din agricultură, producție, exploatare, transport şi tehnologie au avut un efect profund asupra condițiilor socio-economice și culturale, începând cu Marea Britanie, apoi, ulterior, răspândindu-se in toata Europa, America de Nord, și în cele din urmă în toată lumea.

Înainte de revoluția industrială, care a început în Marea Britanie în anii 1700, fabricarea era făcută de multe ori în casele oamenilor, folosind unelte manuale sau mașini de bază. Industrializarea a marcat o schimbare, apărând mașini speciale cu motor, fabrici și producția de masă.

Industriile de fier și textile, împreună cu dezvoltarea motorului cu aburi, au jucat un rol central în revoluția industrială, care a văzut sisteme îmbunătățite de transport, comunicare și bancar.

În timp ce industrializarea a adus un volum sporit și varietate de produse fabricate și creşterea nivelului de trai pentru unii, ea, de asemenea, a dus la condiţii de muncă și condiții de viață de multe ori aspre pentru clasa săracă și cea muncitoare.

Revoluția Industrială a venit treptat. S-a întâmplat într-un interval scurt de timp, totuşi, atunci când se măsoară în raport cu secolele în care oamenii au lucrat în întregime manual.

Revoluția din 1800

Prin 1800 o serie de procese noi și mai rapide au fost utilizate atât în producție cât și în transport. Această schimbare relativ bruscă în modul în care oamenii trăiesc merită să fie numită revoluție. Aceasta diferă de o revoluție politică, prin efectele sale mai mari asupra vieții oamenilor și prin faptul că nu se apropie de sfârșit, precum Revoluția Franceză.

revolutia-industriala

În schimb, revoluția industrială a crescut mai puternic în fiecare an, odată ce noi invenții și procese de fabricație au adăugat eficiență mașinilor și au crescut productivitatea. Într-adevăr, de la Primul Război Mondial mecanizarea industriei a crescut enorm, astfel încât o altă revoluție în producția are loc.

Industria textilă, în special, a fost transformată de industrializare. Înainte de mecanizare și fabrici, textile erau făcute mai ales în casele oamenilor, comercianții oferind de multe ori materile prime și echipamentele de bază, și apoi luau produsul finit. Lucrătorii își stabileau propriile programe în cadrul acestui sistem, care s-a dovedit dificil pentru comercianți în reglementare și a dus la numeroase ineficiențe. În anii 1700, o serie de inovații au dus la creşterea productivității, în timp ce necesita mai puțină energie umană.

De exemplu, în jurul 1764, englezul James Hargreaves a inventat un fus de filare (spinning Jenny), o mașină care permitea unui individ să producă mai multe bobine de fire simultan. O altă inovație cheie în textile a fost războiul de țesut, care mecaniza procesul de țesut pânză, şi a fost dezvoltat în anii 1780 de către inventatorul engez Edmund Cartwright.

Evoluțiile din industria de fier au jucat, de asemenea, un rol central în revoluția industrială. La începutul secolului al XVIII-lea, englezul Abraham Darby a descoperit o metodă mai ușoară şi mai ieftină pentru a produce fonta, folosind un cuptor de alimentate cu cocs.

Primul Proces Accesibil de Producere a Oțetului în Masă

În anii 1850, inginerul britanic Henry Bessemer a dezvoltat primul proces ieftin de producere a oţelului în masă. Atât de fierul cât și oțelul au devenit materiale esențiale, utilizate pentru a face totul, de la aparate, instrumente și mașini, la nave, clădiri și infrastructură.

Motorul cu aburi a fost o parte integrantă a industrializării. În 1712, englezul Thomas Newcomen a dezvoltat primul motor cu aburi practic (care a fost utilizat în principal pentru a pompa apa din mine).

Prin anii 1770, inventatorul scoțian James Watt a îmbunătățit munca lui Newcomen, iar motorul cu aburi a fost folosit la mașini de putere, locomotive și nave în timpul revoluției industriale.

Industria de transport a suferit transformare semnificativă în timpul revoluției industriale. Înainte de apariția motorului cu aburi, materile prime și produse finite erau distribuite prin intermediul vagoanelor trase de cai și a bărcilor de-a lungul canalelor și râurilor.

La începutul anilor 1800, american Robert Fulton a construit primul vapor comercial de succes, și de la mijlocul secolului al XIX-lea, vapoarele transportau mărfuri peste Atlantic. La începutul anului 1800, inginerul britanic Richard Trevithick a construit prima locomotivă cu aburi. P

ână în 1850, Marea Britanie a avut mai mult de 6.000 de kilometri de cale ferată. În plus, în jurul anului 1820, inginerul scoțian John McAdam a dezvoltat un nou proces pentru construcția de drumuri.

Tehnica lui, care a devenit cunoscut sub numele de macadam, a dus la drumuri care mai line, mai durabile și mai puțin pline de noroi.

Comunicarea a devenit mai ușoară în timpul revoluției industriale cu inventii, cum ar fi telegraful. În 1837, doi britanici, William Cooke și Charles Wheatstone au patentat primul telegraf electric comercial.

Primul telegraf peste Atlantic

În 1866, un cablu de telegraf a fost pus cu succes peste Atlantic. Revoluţia industrială a cunoscut creșterea băncilor și finanțatorilor industriali, precum și un sistem de fabrică dependent de proprietari și manageri.

O bursă de valori a fost înființată în Londra, în anii 1770, iar New York Stock Exchange a fost fondată la începutul anilor 1790. În 1776, filozoful scoțian Adam Smith, care este considerat ca fiind fondatorul economiei moderne, a publicat “Avuția națiunilor.” În ea, Smith a promovat un sistem economic bazat pe libera inițiativă, proprietatea privată a mijloacelor de producție și lipsa intervenției guvernului.

Până în 1815 Franța a fost ocupată cu războaiele napoleoniene. Ea a avut puține șanse de a introduce mașini. Când a venit pacea Franța a început să urmeze Anglia. A urmat-o încet, cu toate acestea, și nu s-a dedicat niciodată exclusiv producţiei, aşa ca Anglia. Belgia a fost înainte de Franța în adoptarea noilor metode.

Celelalte țări europene, a făcut puține progrese până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Statele Unite ale Americii a fost prea lentă în adoptarea metodelor de mașini de fabricație. Agricultura şi comerţul era interesele sale de bază, până la Războiul Civil. Noua naţiune a avut puțin capital cu care să cumpere mașini și să construiască clădirile necesare.

Astfel capitalul existent a fost investit în mare parte în transport și comerț. Un început în industria prelucrătoare a fost făcut în New England în 1790 de către Samuel Slater. Slater a proiectat aparatul de memorie și a construit o moară care şi-a început activitatea în 1790. Când Războaiele napoleoniene și Războiul din 1812 au tulburat comerțul și au făcut produsele fabricate de englezi dificil de obținut, mai mulți investitori americani au început să construiască fabrici.