Războiul Troian – Chiar a Existat? Cum a Fost Înfrăntă Troia?

      Comentariile sunt închise pentru Războiul Troian – Chiar a Existat? Cum a Fost Înfrăntă Troia?

Povestea războiului Troian – conflictul din epoca bronzului dintre regatele Troia și Micene din Grecia – a traversat istoria și mitologia Greciei antice și a inspirat cei mai mari scriitori din antichitate, de la Homer, Herodot și Sofocle până la Virgil.

De la redescoperirea sitului Troiei în secolul al XIX-lea în ceea ce este acum vestul Turciei, arheologii au descoperit tot mai multe dovezi ale unui regat care a atins apogeul și apoi a fost distruse în jurul anului 1.180 î.Hr.. Probabil, toate acestea au format baza pentru povești relatate de Homer circa 400 de ani mai târziu, în “Iliada” și “Odiseea”.

Potrivit unor surse clasice, războiul a început după răpirea sau fuga Reginei Elena din Sparta cu prinț troian, Paris. Soțul Elenei, Menelaus, l-a convins pe fratele său, Agamemnon, regele regatului Micene, să conduce o expediție pentru a “salva” prinţesa.

Despre Agamemnon și Eroii Greci

Agamemnon a fost însoţit de către eroii greci Ahile, Ulise, Nestor și Aiax și împreună cu o flotă ce cuprindea mai mult de o mie de nave din întreaga lume Elenă. Ei au traversat Marea Egee în Asia Mică să asedieze Troia și cere întoarcerea Elenei regelui troian, Priam.

Asediul, presărat cu lupte și de hărțuieli, inclusiv moartea prințului Hector și aproape-invincibilului Ahile, a durat mai mult de 10 de ani, până în dimineața când armatele grecești s-au retras, lăsând un cal mare de lemn în afara porților Troiei.

despre-troia

După multe dezbateri și avertismente ignorate ale fiicei lui Priam, Cassandra, troienii au tras darul misterios în oraș. După căderea nopții, calul s-a deschis și un grup de războinici greci, conduşi de Ulise, a ieşit afară și a prădat Troia din interior.

După înfrângerea troienilor, eroii greci şi-au făcut încet drum spre casă. În “Odiseea” se relatează că drumul lui Ulise spre Itaca a durat 10 ani și a fost adesea întrerupt. Elena s-a întors în Sparta să domnească cu Menelaus. După moartea lui Menelaus, unele surse spun că ea a fost exilată pe insula Rhodos, unde o văduvă răzbunătoare a spânzurat-o.

Se știe puțin despre istoricul Homer. Istoricii datează finalizarea “Iliadei”, la aproximativ 750 î.Hr., și a “Odiseei”, la aproximativ 725 î.Hr.. Amândouă au fost transmise pe cale orală, fiin transcrise prima dată la câteva decenii sau secole după compunerea lor. Poetul roman, Virgil a compus “Eneida”, al treilea mare epic clasic inspirat de războiul troian.

Prin urmare, un grup de troieni condus de eroul Enea, care lasăt orașul lor distrus pentru a călători în Cartagina înainte de fondarea orașului Roma. Scopul lui Virgil a fost, în parte de a da Romei prima dinastie imperială o poveste de origine la fel de impresionanta ca cea a grecilor.

Multe porțiuni ale epopei războiului troian sunt greu de citit istoric. Mai multe dintre personajele principale sunt urmași direcţi a zeilor greci (Elena a fost născută de către Zeus, care s-a deghizat într-o lebădă și a păcălit-o pe mama ei Leda), și o mare parte a acțiunii sunt dirijate de către diverşi zei concurenţi. Asedii lungi au fost înregistrate în acea epocă, dar cele mai puternice orașe ar fi putut rezista doar pentru câteva luni, nu 10 de ani compleţi.

Chiar a existat Troia?

Au existat multe dezbateri științifice pentru a stabili dacă mitica Troia a existat de fapt, și dacă da, dacă situl arheologic descoperit în Anatolia, care a relevat un oraș care a prosperat timp de mii de ani de locuire a fost de fapt același oraș; cu toate acestea, acum este aproape universal acceptat faptul că săpăturile arheologice au scos la iveală orașul din Iliada lui Homer.

Troia a fost parţial distrusă, dar cauza exactă nu este cunoscută dincolo de unele probe de foc. Curios, capete de săgeţi din bronz şi lăncii au fost găsite la sit și chiar unele încorporate în zidurile fortificației, sugerând un fel de conflict . Datele acestea și distrugerea sitului se coreleaza cu datele lui Herodot despre războiul troian.

Conflictele de-a lungul secolelor între civilizații miceniană și hitită sunt mai mult decât probabile, motivele fiind extinderea teitorială și controlul rutelor comerciale profitabile. Cu toate acestea, astfel de conflicte sunt puțin probabil să fi fost pe scara războiului lui Homer, dar este probabil să fi fost la originea poveştii războiului troian, care a fascinat de atâtea  secole.