Boala copilariei, pojarul – simptome si tratament

      Comentariile sunt închise pentru Boala copilariei, pojarul – simptome si tratament

Pojarul continua sa fie si o boala a lumii moderne. In anul 1592, boala a nimicit doua treimi din populatia Cubei si jumatate din populatia din Honduras, cativa ani mai tarziu. Daca prezentati unele din urmatoarele simptome, este cazul sa va alarmati si sa mergeti la medic: tuse seaca, conjunctivita, stranut, sensibilitate crescuta la lumina, secretie nazala din abundenta, febra, mancarime, dar mai ales, pete pe piele care apar in gura sau gat. De obicei, acestea apar in anumite zone, in spatele urechilor, in cap si pe gat, dupa care se extind pe tot corpul. Important este sa nu ne scarpinam, deoarece bubitele se vor sparge si se vor extinde. Nu mai punem la socoteala faptul ca pot ramane urme toata viata in caz ca rupeti bubitele cu lichid. Pojarul apare din cauza infectiei cu rubeola, aceasta gasindu-se in nasul si gatul persoanei care este infectata. Boala se transmite prin apropierea de persoana afectata, stranut si tuse. Daca cineva din familie a avut pojar si ati stat pe langa ea, cu siguranta veti fi si infectata si se va manifesta si pe corpul vostru dupa o perioada de doua saptamani.

pojar 1

Manifestari ale virusului

De indata ce virusul a intrat in organism, acesta incepe sa se dezvolte in spatele gatului, plamani, dar si sistemul limfatic, insa se poate regasi si in sange, ochi, urina si sistemul nervos central. Virusul are o perioada de stabilizare in corp cuprinsa intre 1 si 3 saptamani, insa simptomele se manifesta dupa 11 zile dupa ce ati fost infectat cu virusul. Sunt putine cazuri in care persoana care a fost o data afectata de virus va mai suferi de aceeasi boala pe parcursul vietii. Simptomele si manifestarile pojarului sunt recunoscute de adulti, insa tot trebuie sa mergeti cu copilul la medic. Se recomanda odihna si sa bea multe lichide pentru a se hidrata. De regula, se prescriu si unele creme menite a reduce din mancarime. Pe parcursul unei saptamani, ar trebui ca boala sa dispara incetul cu incetul, iar bubitele sa se usuce si sa dispara. Pe cat posibil, evitati sa va scarpinati pentru a nu va lasa fata plina de urmari neplacute de care nu veti mai scapa niciodata.

Apar si complicatii

Afectiunea nu duce lipsa de complicatii care apar, in general, la persoanele care au o imunitate scazuta. Acestea se manifesta prin diaree, stari de voma, otita, laringita, pneumonie, encefalita. Este indicat ca impotriva acestei boli care incepe sa se manifeste cand copiii sunt mici, sa fie vaccinati. Vaccinul se face intre 12 si 15 luni si inainte ca cei mici sa mearga la scoala. Nu va puteti feri copilul de infectie, asa ca nu trebuie sa va ingrijorati. Infectia poate fi luata atat de la scoala cat si de la gradinita.