Alimentatia adolescentilor, corectata inca din primii ani de viata

      Comentariile sunt închise pentru Alimentatia adolescentilor, corectata inca din primii ani de viata

O alimentatie corecta se deprinde inca din primii ani de viata. A manca sanatos trebuie sa fie o regula de aur dupa care sa ne ghidam in viata. Mancarea eco ne tine departe de boli, dar si de afectiuni ca depresia, obezitatea sau osteoporoza. Cel mai important este sa asimilam vitamine si minerale pentru ca organismul sa functioneze la capacitatea lui maxima. Vitaminele au rolul de a regla metabolismul, iar cu ajutorul mineralelor, organimsul construieste sistemul muscular, articulatiile si oasele. Adolescentilor le plac foarte mult cipsurile si mancarurile fast-food; vad in a consuma alimente nesanatoase un prilej numai bun de iesit cu prietenii la Mall. Miscarea? Mai bine stau pe o canapea si se joaca la X-box. Cu toate acestea, obiceiurile nesanatoase nu duc spre panta ascendenta pe care trebuie sa mearga adolescentul. Nu degeaba refuza el ciorbele gatite sau friptura, pe considerentul ca un KFC sau un Mc Donald’s este mai gustos. Oare? Dar sanatos? Pentru ca li se pare cool sa manance in oras mancaruri nesanatoase, este bine sa il invatam inca din primii ani de viata pe viitorul adolescent ce este sanatos sa consume si ce nu.

copil

Unde duce o alimentatie gresita?

In perioada de crestere, pofta de mancare a adolescentilor creste vazand cu ochii. Ar manca orice, indiferent ca este gatit in casa ori merg la un fast-food. O alimentatie corecta imbunatateste functiile organismului, iar performantele la scoala vor creste cu siguranta. Mancarurile de tip fast-food, atat de adorate de copii din cauza parintilor prea preocupati sa mai gateasca, duc in timp la ingrasarea adolescentului si nu tot ce este “gras si frumos” este si sanatos. Din pacate, nu toti copiii isi permit sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata din cauza conditiilor in care traiesc. In urma cu 15 ani, peste 16% din populatia peste 18 ani traia in saracie. In mediul rural in special, copiii erau trimisi la munca campului sua prin vecini ca sa castige un ban, lucru care inca se pastreaza si astazi. Nu statea nimeni dupa adolescent sa ii dea de mancare. Mancarea adolescentului trebuie sa fie bogata in vitamine, minerale, magneziu si fier.

Mancati lactate si fructe

O alimentatie necorespunzatoare in timpul adolescentei duce in timp la aparitia unor boli cronice. Viitorul adult se va confrunta cu osteoporoza daca in timpul adolescentei, alimentatia a fost scazuta in calciu. Invatati-l sa manance lactate: branza, iaurt, lapte si branza. Carnea nu trebuie sa lipseasca, in special cea slaba trebuie consumata: piept de pui, de curcan si mult peste. De fructe, nici nu mai vorbim: acestea nu trebuie sa lipseasca de la nici o masa. Si daca nu ii plac, faceti suc proaspat de fructe si la micul-dejun este un deliciu. Cu siguranta nu veti fi refuzata.