Adevarul despre Baneasa

      Comentariile sunt închise pentru Adevarul despre Baneasa

 

Principalele valori pe care le sustine Baneasa sunt integrarea, calitatea, diversitatea si „verde”.

Integrarea se refera la faptul ca Baneasa este o parte integranta a capitalei, o zona deschisa tuturor care inseamna spatii de locuit, de birouri si zone comerciale de care poate beneficia orice locuitor al Bucurestiului…

Calitatea se refera atat la constructiile care exista si vor exista in Baneasa, materialele folosite si design, cat si la calitatea vietii pe care o propune – tihnita, aproape de natura, impreuna cu familia. Baneasa este “verde” in sensul ca va ingloba in peisajul arhitectural peste 50 ha de vegetatie.

Fals: „Pretul terenului de la Agronomie a fost subevaluat de 150 de ori”

adevar

Adevarat: Terenul nu a fost cumparat, deci nu putem vorbim despre un pret. Vorbim despre un parteneriat in care Universitatea a adus ca aport un teren agricol, neviabilizat. Valoarea actuala a terenului reprezinta rezultatul investitiilor efectuate de Baneasa Investments.

ADEVARUL ADEVARAT: Valoarea de aport la capitalul social a terenului agricol neviabilizat in perioada 2000 – 2004 a fost de aproximativ 1.000 de miliarde lei; Plus, Universitatea a primit si detine o cota de 49,9% din cel mai mare si ambitios proiect imobiliar din Europa Centrala si de Est; Suplimentar, Universitatea a primit in total, pana in prezent, peste 6 milioane de USD obtinuti in urma parteneriatului.

Fals: „Asocierea pe un teren care era al statului si nu putea fi tranzactionat”

Adevarat: Terenul nu facea parte din domeniul public sau privat al statului. La data asocierii dreptul de proprietate asupra terenului apartinea Universitatii, fapt confirmat in unanimitate de toate entitatile private si autoritatile locale si statale care au verificat legalitatea acestui proiect. O singura institutie neaga legalitatea acestui proiect, fara dovezi in acest sens.

ADEVARUL ADEVARAT: ANUL 2000, 25 IANUARIE: Legea 1/2000, art.9.alin.3: „Terenurile agricole proprietate de stat, care pe baza actelor doveditoare au constituit patrimoniul Academiei Române, universităţilor şi instituţiilor de învăţământ superior cu profil agricol, trec în proprietatea acestora.”

Fals: „Un parteneriat public-privat cu Primaria, prin care s-a investit in acest proiect imobiliar”

Adevarat: Nu exista un parteneriat public-privat cu Primaria. Proiectul Baneasa este un proiect integral privat. Primaria a realizat acele componente ale lucrarilor de infrastructura aferente terenului proprietate a Municipalitatii, impuse prin P.U.G. si P.U.Z., pentru a putea finaliza proiectele planificate pentru decongestionarea, fluidizarea traficului la intrarea in Capitala dinspre Otopeni si Pipera – Voluntari si pentru a asigura continuitatea magistralelor de apa canal ce deservesc intreaga zona de nord a Capitalei.

ADEVARUL ADEVARAT: Terenul necesar lucrarilor de infrastructura a fost donat inca din anul 2004 Municipalitatii de catre Baneasa Investments, cu titlu gratuit, fara sarcini. ALTERNATIVA: Primaria, pentru a putea finaliza lucrarile de infrastructura de interes public necesare, ar fi trebuit sa utilizeze procedura de expropriere. Acesta ar fi insemnat cheltuieli aditionale pentru bugetul local si ar fi dus la tergiversarea finalizarii acestor lucrari importante pentru cetatenii Capitalei.

Fals: „Transformarea unui teren plin cu verdeata si pomi fructiferi intr-un proiect imobiliar”

Adevarat: Pe terenul din Baneasa existau, de-a lungul DN1, doar cateva zone cu pomi fructiferi, imbatraniti, restul suprafetelor fiind terenuri arabile.

ADEVARUL ADEVARAT: Conform reglementarilor aplicabile durata legala de functionare a plantatiilor de pomi fructiferi expirase cu multi ani inainte de data asocierii (aprilie 2000), iar procedurile legale de casare a pomilor fructiferi au fost efectuate de Universitate.

Fals: „Universitatea a vandut terenul”

Adevarat: Universitatea a contribuit la proiect cu terenul si este acum actionar a jumatate (49.9%) din Proiectul Baneasa, estimat la 1 miliard de Euro – un activ valoros fara precedent, creat de o echipa de profesionisti dedicati rezultatelor pe termen-lung.

Fals: „Au fost descoperite noi probe privind proprietatea terenului”

Adevarat: Absolut nimic nu s-a schimbat. Incepand cu anul 2000, multiple opinii legale independente si evaluari efectuate de institutii specializate si terti internationali au fost validate corect, iar dreptul de proprietate asupra terenului a fost certificat legal, eliminand orice dubiu in privinta posesiunii.

Fals: „Banca Internationala a stopat finantarea pentru infrastructura terenului din Baneasa, din cauza investigatiilor in curs”

Adevarat: Nu exista niciun argument legal sau vreo legatura intre investigatiile efectuate si finantarea Bancii Internationale. Astfel de informatii pur si simplu nu sunt corecte. Toate lucrarile de infrastructura, corelate cu finantarea Bancii Internationale sunt efectuate exclusiv pe terenul detinut de municipalitate in zona Baneasa. Doua treimi din lucrari au fost deja efectuate, iar finalizarea lor integrala este garantata.

Fals: „Mai multe personalitati politice au fost favorizate in procesul de cumparare al apartamentelor din Baneasa”

Adevaart: Toate cele 221 de apartamente din Baneasa au fost vandute strict dupa standardele si practicile de business si – datorita cererii ridicate – in baza principiului primului venit.