Zeii și Zeițele Greciei Antice – În Ce Credeau Grecii în Antichitate?

      Comentariile sunt închise pentru Zeii și Zeițele Greciei Antice – În Ce Credeau Grecii în Antichitate?

Fac parte din grupa personajelor mitologice elene, majoritatea zeităților din Grecia Antică au echivalent și în mitologia romană și etruscă.

Atât zeii cât și zeițele Greciei Antice se numesc Zei Olimpieni, datorită faptului că aceștia trăiau în nori, într-un palat deasupra Muntelui Olimp din Grecia.

ZEUS – Zeul Cerului și trăsnetelor

Motivul pentru care este primul care îl prezentăm, este acela că era stăpânul tuturor zeilor, atributele ce îl caracterizau fiind fulgerul și vulturul și stejarul. Zeus era fiul lui Cronos, fratele lui Poseidor și a lui Hades și soțul lui Hera.

AFRODITA – Zeița Dragostei

Soția lui Hefaistos, Afrodita era cunoscută ca fiind cea mai frumoasă din toate zeițele. Ca și simboluri ce o caracterizează sunt: sceptrul, porumbelul și mitra.  Există numeroase legende despre Afrodita, una din ele fiind cea mai cunoscută – infidelitatea față de Hefaistos.

Aceasta zeiță reprezenta dragostea și sexualitatea.

APOLLO – Zeul Muzicii

Pe lângă faptul că era zeu al muzicii, profeției și al săgeților a mai fost denumit și zeu al luminii și adevărului. Era considerat cel mai frumos dintre zei , era asociat cu soarele iar simbolurile ce îl caracterizau erau: arcul, lira și laurul. Apollo era fiul lui Zeus și a lui Leto.

ARES – Zeul Războiului

Unul din cei doisprezece mari zei ai Olimpului, fiul lui Zeus și al Herei, și fratele Atenei, Ares era foarte disprețuit de toți ceilalți datorită comportamentului său violent. Simbolurile sale sunt: vulturul, câinele și sulița.

zeu-grec-ares

ARTEMIS – Zeița Vânătorii

Pe lângă faptul că era zeița vânătorii mai era și zeița sălbăticiunilor. Cu timpul Artemis a fost asociată cu luna, simbolurile ei fiind arcul și căprioara. Artemis era sora geamănă a lui Apollo.

În partea a doua a articolului despre zeii și zeițele Greciei Antice urmează să prezentăm restul personalităților mitologice ce alcătuiesc mitologia greacă.

ATENA – Zeița Înțelepciunii, Războiului și Meșteșugurilor

Identificată de romani ca fiind zeița Minerva ce era zeița înțelepciunii, Atena era fiica lui Zeus și a lui Metis. Reprezenta forța lui Zeus și înțelepciunea lui Metis, a fost numită protectoarea artei, a meșteșugurilor, a literaturii și agriculturii. Atena era considerată cea mai înțeleaptă din toți zeii.

DEMETRA – Zeița Fertilității, Grâului și Holdelor

A fost fiica lui Cronos și a Rheei, făcea parte din cei doisprezece zei olimpieni. Simbolurile ce o caracterizează pe aceasta sunt: sceptrul, torța și cornul. O legendă spune că Demetra datorită caracterului ei puternic pedepsea pe cei răuvoitori și așa a ajuns să se răzbune pe Erisihton – regele Tesaliei care își sărăcise regatul. Această legendă spune că Erisihton reprezenta pământul nefertil iar Demetra reprezenta belșugul.

DIONIS – Zeul Petrecerii și Vinului

Denumit de romani Bachus sau Liber, reprezenta una din cele mai importante forțe ale Olimpului, iar cultul său era unul din cel mai răspândit în acea perioadă. Totodată, reprezenta puterea intoxicată a vinului dar și influențele sociale și benefice. Simbolurile lui Dionis erau: strugurii, iedera și tirsul (toiag simbolic).

HADES – Zeul Focului și Infernului

Fiul lui Cronos și al Rheei, fratele Demetrei, Hades și-a câștigat respectul participând la lupta olimpienilor împotriva titanilor. În perioada în care Universul s-a împărțit, lui Zeus i-a revenit Cerul, lui Poseidon i-a revenit Marea iar lui Hades i-a revenit Infernul. Ca și simbol, Hades are sabia.

HEFAISTOS – Zeul Focului, Metalurgiei și Sculpturii

Era considerat protectorul celorlalți zei datorită armurilor pe care le confecționa pentru zei și alți eroi precum: Hades, Zeus, Poseidon, Ahile și Helios. Ca și zeul al sculpturii și metalurgiei, simbolurile acestuia erau ciocanul și nicovala.

HERA – Zeița Căsătoriei

Era soția lui Zeus, apariția acesteia diferea, datorită penelor pe care adeseori le purta. Simbolurile acesteia erau sceptrul, diadema și păunul. Era considerată zeița căminului, a femeilor măritate iar romanii o identificau cu Iuno/Iunona.

POSEIDON – Zeul Apelor, Căilor și Cutremurelor

A fost fratele lui Hades, Hera, Demetra, Hestia și Zeus. Era considerat zeul apelor datorită căilor pe care acesta le crea din spuma mării. Simbolurilor lui Poseidon erau tridentul, calul, taurul și spuma mării.

HERMES – Zeul Zborului, Hoților și Comerțului

Era considerat mesagerul zeilor – conducătorul sufletelor morților spre teritoriul lui Hades. Hermes era cel care apare în diverse mituri mai mult decât ceilalți zei. A inventat lira cu ajutorul unei carapace de broască țestoasă iar simbolurile caracteristice sunt caduceul și încălțămintea înaripată.

HESTIA – Zeița Căminului și a Vatrei

A fost fiica lui Cronos și a Rheei. A avut un rol foarte important în mitologia greacă datorită faptului că a și-a cedat locul fruntaș pentru a păzi flacăra sacră a Olimpului. Simbolul ei era vatra.