Sparta: Orașul-Stat cu O Putere Militară Imbatabilă

      Comentariile sunt închise pentru Sparta: Orașul-Stat cu O Putere Militară Imbatabilă

Sparta a fost un oraş-stat dominat în Grecia Antică, o mare putere militară. Sparta sau Lacedemonia era situat pe malurile râului Euroras/Evrotas în Laconia, în sud-estul Peloponezului. A apărut ca o entitate politică în jurul secolului al X-lea î.Hr., atunci când dorienii au invadat şi subjugat populația locală. În jurul anului de 650 î.Hr., a crescut devenind o dominantă putere militară în Grecia Antică.

Sparta are una dintre cele mai interesante poveşti din istoria omenirii. În secolul V î.Hr., Sparta și Atena au fost cele două state cele mai importante din Grecia. Cu toate acestea, Sparta era foarte diferit de la Atena. În timp ce Atena era un oraş civilizat, cultivat și artistic, Sparta era interesată doar de un singur lucru: război.

A fost un oraş brutal, necultivat și barbar. Împreună cu Atena, Sparta este unul dintre cele mai cunoscute orașe-stat ale Greciei Antice, dar în timpul perioadei clasice, a fost un loc foarte diferit de Atena. Sparta a fost condusă de doi regi și un Consiliu al Bătrânilor. Exista şi o adunare a cetățenilor, dar aceasta nu avea puterea pe care o avea adunarea cetățenilor în Atena democratică.

În timpul secolului al V-lea î.Hr. Sparta a fost foarte puternică. Acest lucru s-a datorat armatei, care era temuta de alți greci. Sparta s-a concentrat pe producerea de soldați buni și toți cetățenii spartani de sex masculin făceau parte din armată.

Armata Spartei a jucat un rol important în victoria grecilor asupra perșilor, în 480-479 î.Hr.. La începutul secolului al cincilea, punctul culminant al istoriei Greciei clasice, Sparta și Atena au fost cele două state importante: au învins invazia persană la bătăliile de la Marathon, Termopile, Salamis și Plataea. Cu toate acestea, mai târziu, în secolul al cincilea, Sparta și Atena s-au certat și au intrat în război, războiul peloponesiac înregistrat de către marele istoric Tucidide.

În acest război, în cele din urmă a câștigat Sparta. Victoria Spartei n-a făcut mare diferență, deoarece Atena a continuat conducerea sa artistică și culturală și Sparta a fost ea însăși învins de Tebani în 372 î.Hr. și, ulterior, a căzut rapid. Dar Sparta a fost mereu diferit.

A fost un stat totalitar, un stat creat de luptă, și a fost foarte de succes la luptă. Dar îi lipsea arta și cultura. Există câteva rămășițe lăsate în urmă: dar în Sparta astăzi nu există practic nimic de văzut din secolul al cincilea. Nu există piese de teatru, nici dramă, nici literatură. Nu există clădiri mari, nici arhitectură, nimic de văzut.

Dar a câștigat războaiele sale, și a avut o structură a societatii care fascinat și îngrozit filosofii din restul Greciei. A avut o structură socială foarte elaborată ceea ce a facut-o prototipul și modelul pentru toate statele totalitare ce au existat după.

Femeile din Sparta

Femeile din Sparta a avut un destin mai bun decât în alte orașe-state grecești. În Sparta acestea puteau deţine proprietati pe care le câștigau de multe ori prin zestre și moșteniri. De fapt, femeile deveneau printre cei mai bogati membri ai societății deoarece bărbaţii lor erau uciși în războaie. Astfel au ajus să controleze 2/5 din terenul spartan.

În plus, femeile spartane se puteau bucura de atletism și chiar să bea vin. Toate aceste libertăți ar fi fost inacceptabil în alte polisuri grecești.

În societate spartană erau şi străini (xenoi), dar aceştia nu erau la fel de binevenit ca și în alte orașe-state. Şi acei care trăiau în Sparta erau uneori expulzați cu forța de către gazdele suspicioase şi paranoice.

Helotii au fost un grup de populație subjugată care au format populația principal din Laconia și Messenia (zone conduse de Sparta). Ceea ce a făcut unică relația dintre Sparta şi sclavii ei, a fost faptul că helotii s-au bucurat de privilegii, cum ar fi de familie și de proprietate, păstrându-şi identitatea ca popor cucerit (în micenienii). De asemenea, aveau grupuri de rudenie, care puteau fi folosite pentru a organiza rebeliuni.