Sfârşitul universului: O lamentare uşor prematură

      Comentariile sunt închise pentru Sfârşitul universului: O lamentare uşor prematură

Universul observabil este spaţiu gol şi pachete dense de energie – stele, nebuloasă, galaxii – şi în întuneric, particule necunoscute. Legile universului spun că toată această energie va atrage particulele spre omogenizare.

Fiecare particulă din fiecare stea va arde şi se va răspândi uniform pe lărgimea spaţiului, lucru care nu ar trebui să fie surprinzător. Lipsa de originalitate a fost întotdeauna considerată în primul rând o calitate a unui univers aflat în stare de echilibru.

“Deci, ceea ce înseamnă că universul nu va fi ospitalier pentru viaţă oriunde”, spune John Beacom, un fizician de la Universitatea de stat din Ohio. “Nu pentru viaţa noastră în Calea Lactee, nu oriunde ultundeva, în oricare altă galaxie.

Ne aflăm în mod sigur pe această axă implacabilă în cazul în care stelele sunt în criză de combustibil”.Moartea este cu adevărat posibilă pentru ceva ce nu a existat niciodată cu adevărat?

cum-se-va-sfarsi-universul

Metarofa morții universului

“Folosim această metaforă a morții universului, dar nu sunt în totalitate sigur ce înseamnă”, spune Leonard Finkelman, un filozof la Universitatea din Oregon, Linfield. Moartea implică sfârşitul timpului, dar timpul (şi spaţiul său partener) definesc forma universului. Atunci când această formă a dispărut, aceste definiţii încetează să existe.

Când te uiți în abis, abisul privește înapoi spre tine. Când te uiți în spațiu, nimic nu se uită înapoi. Tot ce vezi este spațiu. Și nu vei vedea chiar tot spațiul! În mare parte acesta este complet si absolut negru. Super negru. Gata cu atâta întuneric. Acesta este spațiul.

Da, sigur, variază – Jupiter este masiv si frumos, Pluto este rece și mic. Dar asta e tot pe o scară mică. Viață? Nu vorbi cu mine despre viață. Absența ei evidențiază că ea nu există nicăieri în afară de Pământ, iar viața aici este o anomalie nesemnificativ din punct de vedere statistic.

Universul a început într-un punct în locul și timpul cunoscut sub numele de Big Bang. Dar a explodat – chiar primul exemplu al centrului nu s-a menținut.

Dinamica faptului cum a explodat acesta, a fost de așa natură încât oriunde te-ai uita are aceeași distribuție de stele, aceeași distribuție a temperaturii, aceeași distribuție de energie.

Energia de la galaxiile mai îndepărtate este ca un mesaj din trecut. “Imaginați-vă că am primit scrisori din galaxii, și imaginați-vă că este nevoie de două miliarde de ani pentru ca acele plicuri să sosească”, spune Simon Driver, un astrofizician la Centrul Internaţional de cercetare Radio Astronomy în Australia, şi co-autor al unui studiu.

“Apoi imaginați-vă că deschid plicul și acesta îmi arată cum s-a simțit galaxia acum două miliarde de ani”. Și acele scrisori au fost tinere și energice, ca bilețelele perindate în liceu. Acesle scrisori te fac să te căciulești acum, când le compari energia tinerească cu propriul tău prezent obosit și cinic.

De asemenea, în comparație cu lumina emisă de vecinătatea noastră stelară, acele vechi mesaje din stele îndepărtate dețin un mesaj clar: Toți suntem condamnați.

Un lucru este sigur: Totul se va termina

Adevarat: tot ce știi și iubești, întregul univers al lucrurilor posibile, va disparea în 100 de miliarde de ani.

Oh, dar ce te mai chicotești, că asta e atât de departe, tu, mizerabil cu pretenția de a înțelege într-o clipă totul. Dar, în doar 5 miliarde de ani, Soarele va arde și va înghiți interiorul sistemului solar cu el. “Să presupunem că pământenii nu se anihilează reciproc în 5 miliarde de ani.

Putem ajunge probabil la alte stele “, spune Beacom. Atunci omenirea va avea inca 5 miliarde de ani pentru a sta pe canapea și să vadă realitatea la televizor.

Omenirea va găsi o casă nouă, in mijlocul stelelor? Nu! Desigur ca nu. Chiar și căutarea va fi inutilă. Conform acestui nou studiu, orice alt galaxie din univers se va stinge odată cu Calea Lactee. “Eventual, universul va trece de stele, care vor furniza suficientă energie pentru viață”, spune Beacom. Nu-i nimic de făcut.

“Universul va continua să existe”, spune Finkelman. “Acesta va intra doar într-o stare in care nu va mai produce energie.” Aceasta este modul în care universul se termină. Nu cu Bang a început. Nici măcar cu un scâncet. Doar tăcere.