Revoluţia Neolitică – Cum Trăiau Oamenii În Această Perioadă

Aşa cum este menţionat şi în articolul Epoca de piatră – în timpul perioadei paleoliticului, care durează de la începuturile vieții umane până la aproximativ 10.000 î.Hr., oamenii erau nomazi. Ei trăiau în grupuri de 20 -30, şi îşi ocupau cea mai mare parte a timpului cu vânătoarea.

În aceste grupuri, munca era împărțită între bărbați și femei, bărbaţii fiind cei ce se ocupau cu vânarea animalelor și femeile cu colectarea de fructe, fructe de pădure şi alte bucate. Aceste popoare timpurii a dezvoltat instrumente simple, cum ar fi: sulițe și topoare realizate din os, lemn și de piatră.

Ființele umane au trăit în acest fel din cele mai vechi timpuri până la aproximativ 10.000 î.Hr., când au început să cultive culturi și să domesticească animale. Acest lucru este cunoscut sub numele de Revoluția neolitică.

Revoluția neolitică este transformarea societăților umane de la cele bazate pe vânătoare şi culegere la cele bazate pe agricultură.

Această perioadă, care a avut loc în urmă cu între 12.000 și 8000 ani, a adus de-a lungul timpului multe schimbări profunde în societăţile și culturile umane, inclusiv crearea de orașe și locuințe permanente, specializarea forței de muncă, coacerea pâinii și producerea de bere, proprietatea personală, ierarhii mai complex în structurile sociale, meserii non-agricole, sclavie, stat, căsătoria oficială, moștenirea personală și multe altele.

Ce inseamna Revoluție Neolitică?

Termenul “revoluție neolitică” se referă atât la perioada de timp în care a avut loc, precum și la perioada în care au avut loc aceste  schimbări durabile.

Utilizarea câmpurilor pentru cultivarea şi creşterea plantelor și pentru depozitarea alimentelor (grânare) simplifica modul de obţinere a hranei şi viaţa oamenilor, astfel încât aceştia îşi permiteau acum şi ocupații non-agricole.

perioada-neolitica

Au apărut sisteme de comerț și barter, precum și monedele informale. Fermierii putea fi plătiţi pentru a furniza altora alimente. Soldații putea fi instruiți și armatele înmulţite.

Noile tehnologii au fost dezvoltate ca răspuns la nevoia de instrumente și arme mai bune care să meargă împreună cu noul mod de viață. Agricultorii neoliticului au creat un calendar simplu pentru a urmări timpul de plantare și recoltare.

De asemenea, ei au dezvoltat instrumente metalice simple, cum ar fi pluguri, pentru a-şi uşura munca. Unele grupuri foloseau animale pentru a trage aceste pluguri, ceea ce din nou le făcea lucru mai ușor. Arme de metal au fost dezvoltate ca necesitate a satelor pentru a-şi proteja resursele valoroase.

Crearea de bunuri personale și magazine alimentare a însemnat că jafurile invadatorilor au devenit mai frecvente, ceea ce necesita un grup de soldaţi pentru a proteja fermierii. Revoluția neolitică a fost prima restructurare fundamentala a afacerilor oamenilor.

Revoluția neolitică avut loc pentru prima dată în așa-numita “Semilună Fertilă”, sau Mesopotamia, adică Irakul de azi. De asemenea, acest loc ar putea fi situl unde au fost fondate primele orașe mari din lume, inclusiv Babilon.

Unele dintre cele mai vechi aşezări umane cunoscute au fost fondate în Liban, Siria şi Turcia la doar câteva mii de ani după încheierea revoluției neolitice. Agricultura și păstoritul s-au difuzat din Mesopotamia în Egipt, Europa de Vest și Valea Indusului (Pakistan).