Revoluţia franceză – Ce Evenimente Au Avut Loc În Această Perioadă

      Comentariile sunt închise pentru Revoluţia franceză – Ce Evenimente Au Avut Loc În Această Perioadă

Deși monarhia a luptat întotdeauna împotriva elitelor în definiția puterii regale, practic nimeni nu si-a putut imagina Franța guvernată fără un rege. La începutul Revoluției, doar o mână de cetățeni au contemplat o republică.

Cu toate acestea, doar câțiva ani mai târziu, în august 1792, Ludovic al XVI-lea a fost detronat, iar în anul următor, revoluționari l-au executat pe el și Maria Antoaneta.

Implicarea costisitoare a Franței în Revoluția Americană și cheltuielile extravagante facute de regele Ludovic al XVI-lea au adus țara la un pas de faliment.

Nu numai cuferele regale au fost epuizate, dar două decenii de recolte sărăcăcioase de cereale, secetă, bovine bolnave și prețuri exorbitante la pâine au aprins neliniștea în rândul țăranilor și săracilor de la orașe.

Taxele Din 1700-1800

Mulți și-a exprimat disperarea și resentimentul lor față de un regim care a impus taxe grele şi totuşi nu a reușit să ofere un ajutor. În toamna anului 1786, controlorul general al lui Ludovic al XVI-lea, Charles Alexandre de Calonne (1734-1802), a propus un pachet de reforme financiare, care a inclus un impozit universal supra terenurilor din care clasele privilegiate nu ar mai fi scutite.

Pentru a acumula sprijin pentru aceste măsuri și să prevină o revoltă aristocratică în creștere, regele l-a numit “les États Généraux” – un ansamblu care reprezintă toate cele trei clase sociale din Franța pentru prima dată din 1614. Membrii non-aristocrati al ordinului al treilea reprezenta 98 la sută din oamenii, dar putea fi încă în minoritate faţă de celelalte două ordine.

istoria-revolutiei-franceze

Până la întâlnirea de pe 5 mai, ordinul al treilea a început să mobilizeze sprijin pentru o reprezentare egală și abolirea dreptului de veto al nobilimii, cu alte cuvinte nu voiam un vor prin statut. În timp ce toate ordinele aveau o dorință comună de reformă fiscală și juridică, precum și o formă mai reprezentativă a guvernului, nobilii au fost dispuşi să renunțe la privilegiile de care se bucurau în cadrul sistemului tradițional.

La 17 iunie, discuțile cu privire la procedura au stagnat, ordinul al treilea s-a întâlnit singur și a adoptat în mod oficial titlul de Adunarea Națională; trei zile mai târziu, s-au întâlnit pe un teren de tenis și au făcut un jurământ să nu se disperseze până reforma constituțională nu va fi atinsă.

La 12 iunie, Adunarea Națională a continuat să se întâlnească la Versailles. Deși entuziasti despre recenta defalcare a puterii regale, parizienii s-au panicat cand zvonul unei lovituri de stat militare iminente a început să circule.

O insurgență populară a culminat, la 14 iulie, când protestatarii au luat cu asalt cetatea Bastille, în încercarea de a asigura praful de pușcă și armele; mulți consideră acest eveniment, acum comemorat în Franța ca sărbătoare națională, ca începutul Revoluției Franceze. Valul de fervoare revoluționară și isterie a cuprins rapid la țară.

Ţăranii au jefuit și ars casele vameșilor, proprietarilor și elitei senioriale. Cunoscut sub numele de Marea Frică, insurecția agrară a grăbit exodul nobili din țară și a inspirat Adunarea Națională să elimine feudalismul la 04 august 1789.

La 4 august, Adunarea a adoptat Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului, o declarație de principii democratice întemeiate pe ideile filosofice și politice ale gânditorilor Iluminismului, cum ar fi Jean Jacques Rousseau (1712-1778).

Documentul a proclamat angajamentul Adunării pentru a înlocui vechiul regim cu un sistem bazat pe egalitatea de șanse, libertatea de exprimare, suveranitatea populară și guvern reprezentativ.

Elaborarea unui constituție formală s-au dovedit mult mai mult de o provocare pentru Adunarea Constituantă Națională. Adoptată la 3 septembrie 1791, prima constitutie scrisa din Franta stabilea o monarhie constituțională, în care regele se bucura de drept de veto regal și capacitatea de a numi miniștri.

Acest compromis nu a fost bine primit de radicali, cum ar fi Maximilien de Robespierre, Camille Desmoulins și Georges Danton, care au bătut tobele pentru o formă mai republicană de guvernare și judecarea lui Louis al XVI-lea.

Adunarea Legislativă

În aprilie 1792 noua aleasă Adunare Legislativă a declarat război Austriei și Prusiei, unde se credea că emigranții francezi construiau alianțe contrarevoluționare.

Pe plan intern, între timp, criza politică a luat o întorsătură radicală, atunci când un grup de insurgenți condus de către extremişti iacobini au atacat resedinţa regală din Paris și l-au arestat pe rege la 10 august 1792.

În luna următoare, pe fondul unui val de violență în care răzvrătiții pariziene au masacrat sute de contrarevoluţionari, Adunarea Legislativă a fost înlocuit de către Convenția Națională, care a proclamat abolirea monarhiei și instaurarea Republicii Franceze.

La 21 ianuarie 1793 regele Ludovic al XVI-lea a fost condamnat la moarte pentru înaltă trădare și crimă împotriva statului, la ghilotină; soția lui Maria Antoaneta a avut aceeași soartă nouă luni mai târziu.

După executarea regelui, războiul cu diverse puteri europene și diviziunile intense în cadrul Convenției Naționale au condus Revoluția Franceză în faza cea mai violentă și turbulentă. În iunie 1793 iacobinii au preluat controlul asupra

Convenției Naționale și au instituit o serie de măsuri radicale, inclusiv crearea unui nou calendar și eradicare a creștinismului. De asemenea, au dezlănțuit sângerosul Regimul Terorii, o perioadă de 10 luni în care dușmanii revoluției au fost ghilotinaţi cu miile.

Multe dintre crime au fost efectuate în conformitate cu ordinele de la Robespierre, care a dominat Comitetul draconic de Siguranță Publică, până la propria execuție în 28 iulie 1794. Moartea sa a marcat începutul Reacției Thermidoriane, o fază în care poporul francez s-a revoltat împotriva exceselor Regimului Terorii.

La 22 august 1795, Convenția Națională, compusă în mare parte din girondinii care au supraviețuit Regimului Terorii, a aprobat o nouă constituție care a creat primul legislativ bicameral al Franței. Puterea executivă se afla în mâinile unui directorat din cinci membri, numit de parlament.

Protestul regaliștilor

Regaliștii și iacobinii au protestat împotriva noului regim, dar au fost rapid reduși la tăcere de către armată, acum condusă de un general tânăr și de succes pe nume Napoleon Bonaparte. Pe 9 noiembrie 1799, cand frustrarea conducerii de către Parlament a ajuns la un punct culminant, Bonaparte a organizat o lovitură de stat, eliminând directoratul și numindu-se primul consul al Franței.

Evenimentul a marcat sfârșitul Revoluției Franceze și începutul erei napoleoniene, în care Franța avea să domine o mare parte a Europei continentale.