Category Archives: Istorie

Sumerienii – Cea Mai Sudică Regiune din Mesopotamia

sumerienii

Sumer a fost cea mai sudică regiune din Mesopotamia antică (adică Irak și Kuweit astăzi), care este, în general, considerată leagănul civilizației. Numele vine din limba akkadiană, limba din nordul Mesopotamiei, și înseamnă “ţara regilor civilizaţi”. Sumerienii îşi spuneau “oamenii cu capete negre” și țara lor, în scrierile cuneiforme, se… Read more »

Slavii şi influenţa lor asupra poporului daco-roman

      Comentariile sunt închise pentru Slavii şi influenţa lor asupra poporului daco-roman
despre-popoprul-slavic

Slavii au fost o populaţie migratoare de origine indo-europeană. Ei  erau alcătuiţi din triburi şi uniuni de triburi. În mileniul I, s-au deplasat dinspre răsărit şi au ocupat teritorii în estul și centrul Europei. Dintre toate popoarele migratoare au avut un rol important în Europa, şi în Dacia, în formarea… Read more »

Sparta: Orașul-Stat cu O Putere Militară Imbatabilă

      Comentariile sunt închise pentru Sparta: Orașul-Stat cu O Putere Militară Imbatabilă
despre-sparta

Sparta a fost un oraş-stat dominat în Grecia Antică, o mare putere militară. Sparta sau Lacedemonia era situat pe malurile râului Euroras/Evrotas în Laconia, în sud-estul Peloponezului. A apărut ca o entitate politică în jurul secolului al X-lea î.Hr., atunci când dorienii au invadat şi subjugat populația locală. În jurul… Read more »

Ştefan cel Mare – Ce Nu Știai Despre Acesta?

      Comentariile sunt închise pentru Ştefan cel Mare – Ce Nu Știai Despre Acesta?
stefan-cel-mare

Ștefan cel Mare (n. 1433, Borzești – d. 2 iulie 1504, Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea şi al Doamnei Oltea, a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504. A fost căsătorit cu Evdokia Olelkovici (1463-1467), Maria din Mangop (1472-1477) şi cu Maria Voichiţa (1478-1504). Acest nume este cunoscut… Read more »

Zeii și Zeițele Greciei Antice – În Ce Credeau Grecii în Antichitate?

      Comentariile sunt închise pentru Zeii și Zeițele Greciei Antice – În Ce Credeau Grecii în Antichitate?
zei-greci

Fac parte din grupa personajelor mitologice elene, majoritatea zeităților din Grecia Antică au echivalent și în mitologia romană și etruscă. Atât zeii cât și zeițele Greciei Antice se numesc Zei Olimpieni, datorită faptului că aceștia trăiau în nori, într-un palat deasupra Muntelui Olimp din Grecia. ZEUS – Zeul Cerului și… Read more »