Consumul de cartofi previne aparitia bolilor cardiovasculare

      Comentariile sunt închise pentru Consumul de cartofi previne aparitia bolilor cardiovasculare

Cartoful este alimentul preferat al romanilor. Fie ca sunt condumati prajiti, facuti piure sau sub forma de chipsuri, cert este ca ocupam un loc fruntas in Europa la consumul de cartofi. Potrivit nutritionistilor, un singur cartof este responsabil de un procentaj de 21% din necesarul de vitamina B6. Printre beneficiile consumului de cartofi se numara si protectia impotriva bolilor inimii, ajutand la buna functionare a sistemului nervos. Un alt plus este ca mareste performantele sportivilor in cel mai natural mod posibil. Potrivit reprezentantilor Federatiei Nationale a Cartofului, romanii consuma 94 kilograme de cartofi pe an. Din pacate, multi dintre noi consumam cartofi cu paine, ceea ce este total gresit, deoarece suntem predispusi la ingrasare. Din pacate, sustin specialistii in domeniu, un sfert din cartofii pe care ii consumam sunt de o calitate indoielnica, avand in vedere ca majoritatea sunt adusi din import unde sufera procese de transformare. Chiar si in piata, pe tarabele taranilor, cu greu gasesti cartofi autohtoni. Potrivit ultimelor cercetari, consumul de cartofi este mult mai benefic decat cel de broccoli, acesta fiind bogat in fenoli. Un alt plus al cartofilor este faptul ca acestia contin flavonoizi care au rolul de a proteja organismul si a rezolva unele probleme respiratorii.

cartofi 1

A nu se consuma prajiti

Alaturi de uleiul de floarea-soarelui in care ii prajim, cartofii devin un dusman al corpului. Este recomandat ca acestia sa se consume fierti sau facuti piure. Acesta din urma poate fi delicios in combinatie cu ulei de masline si usturoi. In urma cu 230 de ani, Belgia a fost tara-mama a cartofilor prajiti. Cipsurile, la mare cautare printre cei mici, dar si de adulti cand stau la un film sau se intalnesc cu prietenii, a fost descoperit la sfaristul secolului 19. Intr-un restaurant din News York, un client a facut o criza de nervi din cauza grosimii cartofilor prajiti si a inceput sa se rasteasca la bucatar. Acesta a taiat cartofii atat de subtiri incat nu mai puteai infige furculita in ei. Puteau fi consumati doar cu ajutorul…mainii. Din acel moment, bucuria clientului a fost atat de mare incat bucatarul asta a facut toata noaptea: a oferit o alternativa la cartofii prajiti mult mai la indemana clientilor.

Cartoful si obezitatea

Consumat alaturi de alte alimente iubite de romani ca painea sau celebra friptura bine rumenita si prajita pe ambele parti, cartoful devine toxic pentru organism. Incepem sa ne ingrasam. Cartoful contine vitaminele C, B6, potasiu, magneziu, fier, fosfor, apa si carbohidrati. Acesti compusi au rolul de a regla tensiunea, de a proteja organismul de boli. Puteti face si cartofi copti la cuptor, iar in combinatie cu putina branza si o salata de varza veti avea parte de un meniu mai mult decat sanatos. Daca din cand in cand vi se face pofta de cartofi prajiti, folositi ulei de palmier in locul celui de floarea-soarelui.